Hükümdar - Mustafa Çevik

Murat Yaman | 11:45 | | |

Hükümdar - Mustafa Çevik

Olay ve kişileri çevreleyen şartların betimlenme şekli okuduğum kitaplarda dikkat ettiğim unsurlardan biridir. Çünkü yapılan betimleme romanı okuyanı, okuduğu koltuktan, ortamdan alır, tasvirin hemen ardından gelecek olan olay kurgusunun yaşandığı hayali mekana taşır. Yani fiziksel olarak siz kitabı tutuyorken, düşünsel olarak kitap sizi içine almıştır. Kişisel olarak bu adımdan sonraki beklentim, kahramanlar ile birlikte bir olaya şahit olmak hatta o olayı iliklerime kadar hissederek yaşamaktır.

Kitapta, Türkler'in yaşam alanı olan Ötüken, savaş meydanları, bozkırın uçsuz bucaksız stepleri, eski Türk kültürü, adet, gelenek, görenek ve dini inançları çok güzel bir şekilde betimlenmiş. Ancak, hemen ardından, örneğin Türk Ordusu'nun kendisinden üç kat daha kalabalık bir düşmana karşı; inançları, cesaretleri ve teknolojik üstünlükleri ile kazandığı muhteşem bir zafer oldukça basit bir iki tümce ile anlatılmış. Sanki destan ıskalanmış, ansiklopedik bilgiler romanın içine alelacele yerleştirilmeye çalışılmış. Bu açıdan kitap, Nihal Atsız'ın tasvirlerinin içine sıkıştırılmış, Jean-Paul Roux (Türkler'in Tarihi) kitabı gibi olmuş. Aslında, Bozkurtların Ölümü ve Bozkurtlar Diriliyor romanlarını okuyanlar ne demek istediğimi çok iyi anlayacaklardır.

Ancak yukarıda söylediklerimden kitabı sevmediğim, beğenmediğim anlaşılmasın. Anlatılmış olan ansiklopedik bilgiler, kendi hayatımda görüp duyduğum ancak kökenini bilmediğim bir çok şeyi daha iyi anlamamı sağladı. Günümüzde başkaları tarafından sahiplenilmeye çalışılan bir çok güzel adetimizin temelinin Türk Töresi olduğunu öğrendim. Kitabı okuduktan sonra, Türkler'in İslamiyeti kabul etmelerinde, Gök Tanrı inancı'nın oynadığı rolü daha iyi anlayabiliyorsunuz.

Sonuç olarak Mustafa Çevik'in Hükümdar'ı; lirik bir destan beklentilerini karşılamayan ancak unutulanları hatırlatan bir kitap olarak, kitaplıklarımızda ki yerini almayı hak eden güzel bir eser. Okumanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yazarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.

1- Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2- Yazım ve dilbilgisi konusunda özen gösteriniz ve argo kelimelerden uzak durunuz.
3- Reklam amaçlı yorumlarda bulunmayınız.