Kas262010
Teknoloji ve Biz
Ömürleri pek de uzun olmayan, sıklıkla yazı yazmaya fırsatımın olmadığı tüm eski bloglarımı burada birleştirme kararı aldım. Diğerlerini yayından kaldıracağım için eski tarihli bazı yazılarımı burada tekrar yayınlıyorum. Umarım ilginizi çeker...
---------------------
Teknoloji; elektronik, bilgisayar ve internet vasıtasıyla hayatımıza bir girdi pir girdi. Aslında hayatımıza girdi doğru cümle değil, hayatımız elektronik, bilgisayar ve internet oldu daha doğru bir tanımlama bence. Reklamlarda bile “bilgisayarın, hayatındır” demiyorlar mı?
Hatırlıyorum, bir zamanlar mail adresi olmayanı işe almadıklarına dair bir hikaye dolaşıyordu ortalıkta. Şimdilerde ise web sitesi veya blogu olmayana kız bile vermiyorlar. Allah'a şükür ki ben erken evlendim, böyle bir derdim yok. Ama sizde üzülmeyin, çünkü çaresi var. Ücretsiz web sitesi ve blog servisleri sayesinde, birkaç dakika içinde web sitesi veya blog sahibi olabiliyorsunuz.
İşimiz gücümüz elektronik, bilgisayar ve internet olunca ister istemez bilgisayarlarda hayatımızın en önemli şahsiyetlerinden biri oluverdi. Eskiden odalara bile zor sığan 30 tonluk bilgisayarlar küçüle küçüle ceplerimize kadar girdi. Artık her yere onunla gider olduk.
1999'da zamanının en canavar makinası olarak aldığım, emektar PIII-550 makinamı artık değiştirmeye karar verdim. Aslında ben kendisinden memnundum ama ilkokul dördüncü sınıftaki oğlumun hesap makinası bile kendisine hız ve işlem gücü olarak fark atar hale gelince fikrim değişti.
Türk Telekom sayesinde kavuştuğumuz, ücretlendirme konusunda benzersiz, kotalama konusunda sınırsız ve artık bir de Turbo olan ADSL bağlantısı sayesinde, evde ve işte herşeyi internetten halleder duruma geldik. Akıllı evlerimizi internetten kumanda edebiliyor yine çocuk bakıcısının o anda ne yaptığını internetten görebiliyoruz.
Peki, teknolojideki bu kadar büyük değişim ve gelişmelerin, günlük hayatımızdaki ve kişiliklerimiz üzerindeki etkileri nasıl oldu dersiniz?
Çocuklarımız arasında yeni bir hastalık büyük bir hızla yayılmaya başladı "İnternet bağımlılığı". Gazete ve TV'lerde birçok anne babanın, çocuklarını tedavi ettirebilmek için kliniklere götürdüklerine şahit oluyoruz. Madde bağımlılığı, alkol ve sigara derken şimdi de bu problemle uğraşır hale geldik.
Yaşanan bu teknolojik gelişim, kendine özgü bir dil ve gramerde oluşturdu. Sesli harflerin kullanılmaması önce cep telefonları ile başladı. MSN ve diğer sohbet programları ile doruğa ulaştı. Oğlumla MSN'de yaptığımız sohbetler, neredeyse Da Vinci’nin şifresini çözme ve anlama yarışmasına dönüyor. Bu arada yalnızca sessiz harflerle oluşturulan yeni kelimelerin arasına yerleştirilebilecek bazı sesli harfler kelimelere bir çok değişik anlam da yükleyebiliyor. Yine Türkçe'ye özgü bazı karakterlerin bilgisayar ve cep telefonu dünyasında rağbet görmemesi yüzünden, bunların yerine çengelsiz ve noktasız olanlarının kullanılmasıda, yazılışları ayrı fakat anlamları aynı bir çok kelimeyi dilimize kattı ve zenginleştirdi.
Elektronik, bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler aslında çok sevindirici. Sağladığı kolaylıkları ve faydaları kesinlikle inkar edemeyiz. Ama artık bir süre nefes alıp bizden götürdüklerine de bakmamız gerekmez mi?
Sonra filmlerde gördüğümüz, evrim geçirmiş akıllı makinalara tutsak hale geldiğimizde ya da birinin yanlışlıkla bastığı bir enter tuşu yüzünden dünyamızın altını üstüne getirdiğimizde gerçekten geç ama çok geç kalmış olabiliriz.

Yazar hakkında :
Merhaba, www.murat-yaman.com'da; güncel konular, okuduğum kitaplar, seyrettiğim filmler ve teknolojik gelişmeler hakkında öznel değerlendirmelerimi paylaşmaya çalışıyorum. Kendimi; Profesyonel Okur, Amatör Yazar olarak tanımlıyorum. Google Plus profilim ve paylaşımlarım için +Murat Yaman bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.Murat Yaman | www.murat-yaman.com | Blog Editörü
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorum yazarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.
1- Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2- Yazım ve dilbilgisi konusunda özen gösteriniz ve argo kelimelerden uzak durunuz.
3- Reklam amaçlı yorumlarda bulunmayınız.