Sosyal TV

Murat Yaman | 01:35 | |

Doğal afetler ve Arap Baharı gibi toplumsal olaylarda gücünü ve etkisini ortaya koyan sosyal ağlar, insanlar arası sanal iletişimi sınır tanımaz bir noktaya getirdi. Her türlü olay ve durum karşısındaki, duygu, düşünce ve tepkilerimizi anında sanal çevremizle paylaşabiliyoruz.

Paylaşımların meydana getirdiği etkileşimin gücü ise gerçekten inanılmaz. O akşam Twitter'da TT olan bir konunun ertesi gün ülke gündemini meşgul etmesi bunun en bariz örneklerinden biri.

Peki böylesine bir durumda, çoğunlukla bizim isteklerimiz ve beğenilerimiz göz ardı edilerek hazırlanan televizyon programları hakkında ki duygu ve düşüncelerimizi, neden bunları hazırlayanlarla paylaşamıyoruz? Hatta bu programların hazırlanışına katkıda bulunup, yayının gidişatını yönlendiremiyoruz?

İşte televizyon ve internetin aynı anda kullanımı esasına dayanan Sosyal TV, bu soruya verilen bir cevap olarak karşımızda.

Burada, ABD ve İngiltere'den sonra Almanya'da da Sosyal Televizyon örneklerinin görülmeye başladığı ve oldukça da başarılı olduğuna dair bir haber var.

Bavyera Televizyonu tarafından hazırlanan "Rundshow" bu alanda bir ilk oldu. "Rundshow" izleyicileri her programın yapım aşamasında video sohbet programları aracılığıyla hazır bulundu. İzleyiciler yayın aşamasında ise Facebook ve Twitter gibi platformlar üzerinden yorumlarıyla akışı yönlendirdiler. Mobil cihazlar için tasarlanan "Die Macht", Türkçeye "Güç Sizde" olarak çevrilebilecek uygulama da yapım-yönetim sürecine izleyicilerin aktif müdahalesini sağladı. İzleyiciler uygulamayla eş zamanlı anketlerde oy kullanabiliyor, alkış tutabiliyor ve hatta yuhalayabiliyor. "Rundshow"u, aynı zamanda bloguyla tanınan Richard Gutjahr sundu:

"İzleyicileri yapım ekibinin bir parçası olarak görüyorum. Yolladıkları her tweeti, Facebook'a ekledikleri her yorumu okuyoruz. Bunlara tek tek cevap da yazmaya çalışıyoruz. Artık kendileri de yayın yaptıklarından ekran karşısındakiler ekibimizin birer parçası haline gelmiş durumdalar." 
Tükiye'de ki programlarda henüz bu noktaya gelinebilmiş değil. Ancak programın yayını esnasında sosyal ağlar üzerinden yöneltilen beğeni ve eleştiriler bir sonraki yayını kısmen de olsa etkileyebiliyor. Tivilog isimli internet sitesi kullanıcılarına, izlenilen programa internet üzerinden check-in olup, izleme durumunu paylaşmayı, beğenmeyi ve yorumlamayı mümkün kılacak sosyal bir ortam sağlıyor.

Yapımcı şirketler ve kanal yöneticileri, iPhone ve Android telefonlar için uygulamalarını kullanıma sunar ve böyle bir sosyal imkanı seyircilerine sağlarlarsa, sanırım TV yayıncılığı ülkemizde de çok farklı boyutlara taşınacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Lütfen yorum yazarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.

1- Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2- Yazım ve dilbilgisi konusunda özen gösteriniz ve argo kelimelerden uzak durunuz.
3- Reklam amaçlı yorumlarda bulunmayınız.