Teknoloji ve bilimin, insan hayatını bugünkü kadar etkilemediği eski zamanlarda, Dünya üzerinde var olan kaynaklar sadece ve sadece canlılar tarafından ve direkt olarak tüketiliyordu. Doğadan aldığımızı yine doğaya ama geri dönüşümlü olarak iade edebiliyorduk. Günümüzde ise Dünya'nın tüm kaynakları, insanların geliştirdiği ve doğal olmayan sistemler tarafından tüketiliyor. Tüketim sonucu ortaya çıkan atıkların geri dönüşümü ise ya çok uzun zaman alıyor ya da hiç gerçekleşmiyor.
Ekolojik sistem üzerinde açtığımız yarada, aydınlatma ihtiyacımızı karşılamak için harcadığımız enerjinin payı, hiçte yadsınamayacak bir seviyeye ulaşmış durumdadır. Dünya genelindeki enerji harcamalarının %20'sini oluşturan aydınlatma sistemlerinde, yapılacak her tasarruf bize daha yaşanabilir bir Dünya olarak geri dönecektir. Tüketicilerden gelen talepler ve devlet yönetimlerinin bu doğrultuda aldığı düzenleyici kararlar, enerji verimliliği konusunda hepimizi daha dikkatli olmaya zorlamaktadır.
Aydınlatma sektöründe, 2000'li yılların başından itibaren büyük gelişmeler yaşanmaktadır. LEDler'in flamanlı ve floresan aydınlatmaya göre çok daha verimli olması, ihtiyaç duyulan parlaklık ve renk ayarlarının kolay bir şekilde elde edilebilmesi gibi nedenlerle LEDler, aydınlatma alanında çok daha fazla kullanılır hale gelmişlerdir.
LED Aydınlatma hakkındaki bu genel girişten sonra işin teknik tarafına bakmaya başlayabiliriz. Uzun ömür (yaklaşık 100 bin saat) ve yüksek tasarruf vaad eden LEDleri, belirtildiği şekilde uzun bir süre boyunca ve aynı parlaklık seviyesinde kullanabilmek için, led üreticilerinin bize bildirmiş olduğu, uygun ön gerilim ve sabit akım değerlerini mutlaka sağlamamız gerekmektedir.
En önemli parametrelerden biri olan sabit akım değerinin sağlanamadığı bir led aydınlatma devresinde; parlaklık seviyesinde artma ya da azalma görülmesi veya LEDler'in hiç ışık vermez hale gelmesi beklenen bir durumdur.
akım sınırlandırmayı nasıl yapmalıyız?
Sorumuzu cevaplamaya aşağıdaki resmi inceleyerek başlayabiliriz.
Görüldüğü gibi, dirençle akım sınırlama maliyet olarak en düşük çözüm olmakla birlikte, getirdiği dezavantajlar ve düşük verimlilik nedeniyle en alt sırada yer almaktadır. Diğer çözümlerde ise verimlilik ve maliyet artmakta, aynı zamanda devre tasarımı daha karmaşık bir hal almaktadır.
Bundan sonraki bir kaç yazıda; LED aydınlatma sistemlerinde en çok kullanılan çözümler olan CCR, Linear Regulator IC ve Switching Regulator seçeneklerini incelemeye çalışacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Lütfen yorum yazarken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurun.
1- Yaptığınız yorumun, yazıyla alakalı olmasına özen gösteriniz.
2- Yazım ve dilbilgisi konusunda özen gösteriniz ve argo kelimelerden uzak durunuz.
3- Reklam amaçlı yorumlarda bulunmayınız.